Joop aan het werk in het Kunsthaus Horn, Österreich

and at Baerderdyk 4, 8835 XA Easterlittens

Joseph Johannes Visser
geboren: Sneek (The Netherlands) 1946
Composer NTR



in the silence of the night

De 'Nacht', meer speciaal de stilte ervan, is een voortdurend neven-thema in zowel het beeldend als het muzikaal werkgebied van Joop Visser; ook vindt hij veel poëzie rond de schemering.
Het is de periode van verstilling waarin zich de 'grotere vormen' als eenheid voordoen en niet meer zozeer als verzameling van om voorrang strijdende kleinere fragmenten.

Die 'Fragmenten' zijn onderwerpen die zich veelal aandienen in zijn werk als geheel zelfstandige, en vaak erg korte stukken in vooral de muziek voor klavier.

'In the Silence of the Night' is een stuk geschreven voor carillon, speciaal voor de chime van de York Minster. Het stuk is vooral om gespeeld te worden in het holst van de nacht van Kerstavond; het voorstel is om die avond vanaf zes uur de uurwerkslagen niet meer vooraf te laten gaan door de voorslag en deze 'geboortemuziek' te spelen als opening van de kerstdag om vier uur 's-morgens, om vervolgens de uurslagen vooraf te laten gaan door volgende stukken uit de serie waarin dit stukje thuishoort.

 

 

'Joop' mainly writes for the 'classical' keyboard instruments. He specialises in music for bells: Chime & Carillon.

eenvoudige bladmuziek / easy scores:

a Simple Tune for York

a Country Hum for the Chime of York Minster

nr.Two of Nine Airs for the Chime of York Minster

'Nanorisono', duet for Chamisen

 

 

 

 

Picture left showing the preparations for the first performance of 'Ben Nevis' for organ by Joseph Johannes Visser played by Auke de Boer at the organ of the 'Sankt Georg's Kirche', Horn, Austria, 2004

Beiaardier/carillonist Auke de Boer at the Town Hall of Dokkum and organ-player in the Grote Kerk also in Dokkum.

 

MIDI: the Angels Sing ----


Music especially written for the townhall of Dokkum by Joseph Johannes (Joop) Visser, and played by Auke on its carillon:

Kalender 2002

where you will find, somewhere down the middle of the page the recordings by Jacob Baars of 12 shorter pieces:

januari - februari - maart - april - mei - juni - juli - augustus - september - oktober - november - december

http://www.hetorgel.nl/

http://www.kvok.nl /

http://www.orgelsindrenthe.nl/

 

Sinds 1999 vormen Adolph Rots & Auke de Boer het Groninger Carillon Duo. Zij gaven talrijk recitals op verschillende plaatsen in Nederland, België, Denemarken, Frankrijk en Amerika.

Auke de Boer (born: Drachten 1954) did his church organ studies under Jan Jongepier; he has a degree in choir music, church- and school music.

He has his beiaard degree (is a campanologist) at the Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, where he studied with Bernard Winsemius.
He is the organist of the Grote Kerk (Martinuskerk) in Dokkum. He works as the town's campanologist in Dokkum, Groningen and Assen, and is the campanologist of the RijksUniversiteit Groningen.

http://www.martinicarillon.nl/

Together with Adolph Rots he playes as a duo on concerts in The Netherlands, Belgium, Denmark, France and Amerika.

Auke de Boer speelt recitals in binnen en buitenland o.a. in Amerika en Nagasaki, Huis ten Bosch in Japan. Voor Huis ten Bosch maakte hij arrangementen voor de daar aanwezige automatische carillons. In 1993 won hij een prijs op het Internationale Beiaardconcours te Venlo.



Louis Levelt

Louis playing Joseph's pieces "Little Songs to please" for spinet at Bleau-Erf Amsterdam

 

 Louis Levelt werd in 1947 in Amsterdam geboren.
Hij studeerde aanvankelijk piano bij Willemien Weertman, die hem tevens de liefde voor het clavecimbel en de oude muziek bijbracht. Bij het bestuderen van de te spelen partituren ontstond vrijwel onmiddellijk de behoefte zelf te componeren.

Hij zette zijn studie piano voort bij Erna de Bruijn en sloot zijn leerperiode, waarin hij ook het clavichord en het orgel leerde kennen, af bij Frans van Dalen.
Hij is muziekpedagoog, begeleidt zangers en zangeressen, en is pianodocent aan De Nieuwe Muziekschool te Bussum.

Hij bespeelt het orgel van de Mariakerk te Bussum en van de voormalige schuilkerk "de Papegaai" te Amsterdam.

Daarbij is hij een bevlogen uitvoerder van nieuwe muziek van bevriende componisten.
Met grote regelmaat presenteert hij zijn gestaag groeiende oeuvre, voornamelijk bestaande uit liederen en kamermuziek, tijdens concerten in o.a. Durgerdam, Bussum en Amsterdam.
Louis speelt met regelmaat premières van stukken van Joseph J. Visser, zoals in 'Zaal Tamboer', Amsterdam de premiere van 'Coastal Pieces for clavichord' op clavichord; 'Toscaanse Fragmenten' op piano en in de grote kerk in Dokkum 'In memory of Derek Hirst' een Spaanse suite voor piano solo.
Tijdens een concert in Durgerdam 2008 verklankte Louis Levelt op orgel samen met de alt Mirjam Boers de premiere van het eerste lied uit de liederen cyclus 'The Losses of the Great War', met de gedichten van enkele Britse War Poets getoonzet door Joseph John Visser.

In Zaal Tamboer en in de dorpskerk te Durgerdam wordt met enige regelmaat nieuw werk van de componist Louis Levelt gepresenteerd.

 

 

 

>Mugnone<

as performed in Horn, Austria, during the 4th. Int. BuchKunstBiennale,
mai 1998

Joop has been a regular exhibitor, artist in residence, and performer of new compositions himself, as well as performing his work with other musicians like the pianist Robert Michael Weiss, Yurii Khomskii, and Kristina Sandulova. Joop was also the happy composer who had two works for organ premiered by Auke de Boer in different years at the BIB (Biennale Internationaler Bibliography); Horn, and then of course particularly the organizer Toni Kurz is a greatly inspiring power in the developement of the work of Joseph John Visser.

(the photograph has most certainly been taken by Toni Kurz)

 

'Pieces for Five Bells'
Pieces for the 'bells of Jervaulx'.

Music for Jervaulx Abbey

Persoonlijke toelichting van Joseph Johannes V.:
"Gedurende een verblijf in Jervaulx bleek bij lezing van een familiegeschiedenis en historische stukken met betrekking tot de landgoederen en de abdij dat de gebouwen, die daar nu nog zo'n buitengewoon mooi decor zijn, in de 14e eeuw vijf klokken bezaten.
Uiteraard moge duidelijk zijn dat daarbij sprake was van niet op elkaar afgestemde, functionele klokken, zoals een luidklok, een dinerbel, een angelusklokje en dergelijken. De achtste klok in de kerk van St. Gregory's in het nabijgelegen Bedale is naar overlevering één van die klokken. Hij is gegoten door Johannes de Stafford rond 1350; volgens de huidige stemming in E. Bronsgieten was een ambacht dat door kloosterlingen werd uitgeoefend; het gieten van klokken was daarbij een 'spannende klus'.
Mede doordat er in het regelement van het klooster tamelijk specifieke aandacht was voor het luiden van de klokken door de abt ­ een dagelijkse, dwingende bezigheid ­, en nog meer doordat een aantal abten van het klooster dezelfde naam droegen als ik ging ik me in hen verplaatsen: 'Joseph Johannes Abbas Jorevalis, welke (toonhoogte) klokken zou ik gegoten hebben hebben, en hoe zou ik die tot muziek hebben laten komen in dit landschap, dat ik zo goed ken, waaruit ik het water drink van de bron boven in de heuvels en waartussen ik ieder uur het klokje in de dakruiter van de buren hoor?'
Zo ontstonden een aantal, tamelijk meditatieve, stukken voor een steeds verschillende reeks van vijf klokken.
Beiaardier Auke de Boer heeft ze op de Martinitoren in Groningen uitgevoerd; die bespeling is op CD vastgelegd.

Meer betrekkingen tot Jervaulx Abbey vindt u bij de kalender van 2003:
http://www.itplein19@planet.nl
http://www.drukkerijdouma.nl/




Composer and family as they listen to the performance of '13 Canziones' by Auke de Boer on the Beiaard of St. JAN, Den Bosch
De '13 Canziones' werden geschreven naar Spaanse thema's en uitgegeven bij het 100 jarig bestaan van 'hofleverancier' Drukkerij Douma Dokkum.


De Beiaard van de St. Jan heeft een zeer boeiende, en voor zijn formaat heel zachte klank.
In de toren van de ' kathedrale kerk St. Jan van Den Bosch ' hangen in totaal 59 klokken. Vijftig klokken maken deel uit van de beiaard. Negen extra klokken worden gebruikt als voorslag, de aanloop melodie tot de uurslag. Het gezamenlijk gewicht is ongeveer 23652 kg.
Jacob Noteman goot de oudste klok die dateert uit 1641.

De klokken hangen in een houten klokkenstoel, zichtbaar vanaf de eerste, Romaanse, verdieping. De legering waaruit de klokken zijn gegoten is een mengsel van ongeveer 2/3 koper ( voor een zuivere klank ) en 1/3 tin ( maakt de klank van de klok minder zuiver)

 

For carillon (as you like: 2 or 4 hands, and / or trumpet:

 

 

 

 


Kleines Danke Schön

to those that were of greatest help and friendship

 

 

 

 

 

 

 

Joseph Johannes (Joop) Visser Personal Home & Vitae

INDEX