2012 - BLACK AGNES

Rond 2006 ontrafel ik de werkelijke geschiedenis van mijn helft Schotse bloed - en realiseer me hoe weinig het feitelijk af of toe doet aan wie ik ben - afgezien van een gevaarlijke neiging links te rijden wanneer ik me ontspan.
Ludi trakteert me op een verblijf in de omgeving waar ik opgegroeid zou zijn wanneer het leven, toevallig, een andere wending had gehad. Waar zovelen hun ‘identiteit’ aan hun paspoort ontlenen besef ik al vele jaren een waarlijk eigen identiteit te hebben. Een paspoort kan je iemand afnemen, mijn identiteit kan niemand mij ooit afnemen.
Dit is de periode waarin Off the British Isles wordt gecomponeerd, schetsen voor beiaard of celesta. Hieruit volgt de groep liederen met orgelbegeleiding met de titel 6 Songs on Poems of First World War Poets, gecomponeerd ter nagedachtenis van mijn moeder en vader. Deze worden op CD gezet en blijken tot de hoogtepunten van mijn werk te behoren - meermalen uitgevoerd door Mirjam Boers en Louis Levelt.

De kern voor deze kalender, 2012, werd gelegd tijdens een rondreis door Schotland in 2006. Tijdens deze reis kwamer er wat veel van wat je zou kunnen noemen 'de puzzelstukjes van enigermate complexe mensenlevens' bij elkaar. In de kalender is dat tot een aanstippen geworden van enkele belangrijke eerdere reizen in de vorm van foto's, partituren in handschrift en gedichten met goede-jaar-wensen; bij elkaar het stapeltje ongeregeld dat nu eenmaal de neerslag van een leven is.

Lady Agnes Rudolf / Black Agnes

"that brawling, boisterous Scottish wench" (waarschijnlijk woorden van de Earl of Salisbury, die diep in het zand heeft moeten bijten)

'Black Agnes', zoals ze ­ vooral ook liefdevol ­ wordt genoemd, was de dochter van Isabel Stewart; en via Walter Stewart en zijn vrouw Marjorie Bruce familie van Robert II, de eerste Stewart monarch.
Lady Agnes trouwde in 1320 met Patrick Dunbar, negende Earl of Dunbar en March, temidden van de Engels-Schotse oorlogen. Dunbar werd gezien als de sleutel tot de macht. Voor sommigen is het nooit helemaal over gegaan en is 2014 een 'wederopstandingsjaar' aangezien de slag bij Bannockburn in 1314 tot de verbeelding blijft spreken (Friezen hebben dat met de Slag bij Warns).
In afwezigheid van haar man verdedigde Lady Agnes op slimme en zeer superieur spottende wijze haar 'huis' onder het motto: "Of Scotland's King I haud my house ­ He pays me meat and fer ­ And I will keep my gude auld house ­ While my house will keep me." Een zeer lang en uitputtend beleg volgde, waarbij Salisbury haar broer John Randolph dreigde op te hangen wanneer ze niet zou opgeven; ze kende de realiteit van de plunderingen en verkrachtingen en de korstondige waarde van het gegeven woord en blufte in de trant van: "Als hij wordt vermoord is dat alleen maar in mijn voordeel, want ik ben zijn enige erfgenaam!" Daarmee was het voor Salisbury duidelijk dat zonder het schandelijkste bloedvergieten deze strijd niet zou worden gewonnen en hij gaf (tijdelijk als die dingen zijn) op. Het feit dat ze met weinig menselijke offers in minimale schermutselingen een strategisch belangrijk bolwerk wist te behouden heeft haar erg geliefd gemaakt.
De realiteit van de periode waarin dit speelde was er een van laaghartige bloedbaden, het gebruik van redelijk verstand en zelfs (galgen)humor was ongebruikelijk; Lady Agnes won én hield haar mensen in leven en dat was meer dan vele veldheren voor en na haar ooit gepresteerd hebben. 


Kirkton of Levendy; dit gehuchtje ligt aan de zuidelijkste rand van wat letterlijk mijn vaderland is. Ludi en ik hebben er een zeer genoegelijke tijd gehad.

1993 1994 1995 1996 1997
1998 1999 2000 2001 2002
2003 2004 2005 2006 2007
2008 2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015 2016 2017

hoofdpagina kalenders/main page calendars

INDEX